Για κάθε παραστατικό που εκδίδετε στο Elorus, έχετε τη δυνατότητα να δέχεστε online πληρωμές από τον πελάτη σας, μέσα από την εξής διαδικασία:

Ο πελάτης επισκέπτεται έναν ειδικό μόνιμο σύνδεσμο του παραστατικού (τον οποίο είτε του έχετε κοινοποιήσει μέσω email είτε βρίσκεται εκτυπωμένος επάνω στο παραστατικό), και από εκεί προχωρά στην εξόφληση του παραστατικού. Επίσης, μπορείτε να δεχθείτε online πληρωμές και μέσω του client portal.

Μόλις ολοκληρώνεται η πληρωμή, τα χρήματα βρίσκονται ήδη στον αντίστοιχο λογαριασμό σας -π.χ. τραπεζικός λογαριασμός- ενώ το Elorus ενημερώνεται αυτόματα και ανανεώνει την κατάσταση του παραστατικού και δημιουργεί το αντίστοιχο ιστορικό πληρωμών, χωρίς εσείς να κάνετε τίποτα άλλο!

Σημείωση: Σε περίπτωση που έχετε συναλλαγές σε πολλαπλά νομίσμα, βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος online πληρωμών υποστηρίζει το εκάστοτε νόμισμα.

Πύλες πληρωμών


Για να αρχίσετε να δέχεστε online πληρωμές θα πρέπει αρχικά να ορίσετε στο Elorus τις "Πύλες πληρωμών" από τις οποίες θα δέχεστε τα χρήματα. Για το Elorus, μια πύλη πληρωμής είναι απλά ένας τρόπος εξόφλησης παραστατικών. Μπορείτε να ορίσετε όσες πύλες πληρωμών επιθμείτε μέσα από την εφαρμογή, ώστε να έχετε εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.

Η κάθε πύλη είναι συνδεδεμένη με έναν πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, στον οποίο θα πρέπει να έχετε κάποιο λογαριασμό. Αυτή τη στιγμή, το Elorus υποστηρίζει τους εξής παρόχους πληρωμών:

H VivaWallet είναι ο μοναδικός ελληνικός πάροχος εγκεκριμένος από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τα χρήματά σας απευθείας σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό που έχετε ορίσει. Από την άλλη, το PayPal είναι ίσως ο πιο γνωστός πάροχος υπηρεσιών πληρωμών παγκοσμίως και λειτουργεί από το 1998. Το Braintree είναι μέλος του ομίλου PayPal και σας διευκολύνει να διαχειρίζεστε συναλλαγές σε πολλαπλά νομίσματα. Τo Authorize.Net, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και έχει βραβευθεί 9 συνεχόμενες χρονιές για το τμήμα υποστήριξης πελατών του. Τέλος, το 2Checkout απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και σας επιτρέπει να δέχεστε πληρωμές μέσω καρτών, σε όλα τα νομίσματα.

Οι πύλες πληρωμών είναι διαθέσιμες κάτω από το μενού "Ρυθμίσεις -> (Γενικά) Πύλες πληρωμών". 

Για κάθε νέα πύλη που δημιουργείτε μπορείτε να ορίσετε εάν θα είναι ενεργή καθώς και εάν θα είναι προεπιλεγμένη. Μια προεπιλεγμένη πύλη, θα εμφανίζεται αυτόματα σαν διαθέσιμος τρόπος πληρωμής κάθε φορά που δημιουργείτε ένα νέο παραστατικό.

Σημαντικό: Η πύλη πληρωμών VivaWallet POS σας δίνει τη δυνατότητα να δέχεστε πληρωμές από κάρτες, μη απομακρυσμένα, σε αντίθεση με τις πύλες online πληρωμών που περιγράφονται παρακάτω. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το σχετικό άρθρο.

Φυσικά αυτό είναι αναστρέψιμο, καθώς μπορείτε ούτως η άλλως να καθορίσετε τις επιθυμητές πύλες πληρωμών και ανά παραστατικό. Για να μπορεί μια πύλη να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διεκπαιρεωθούν πληρωμές, πρέπει να είναι ενεργή. Διαφορετικά, ο πελάτης σας δε θα μπορεί να τη δει καν ανάμεσα στις διαθέσιμες μεθόδους.

Όταν δημιουργείτε μια νέα πύλη πληρωμών, θα σας ζητηθούν κάποια επιπλέον στοιχεία, ανάλογα με τον πάροχο/μέθοδο πληρωμών που θέλετε να συνδέσετε. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να συνδέσετε το Elorus με τον αντίστοιχο πάροχο μπορείτε να βρείτε στα σχετικά άρθρα:

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το Elorus, στο πάνω μέρος της φόρμας εισαγωγής μιας νέας πύλης πληρωμών θα βρείτε πληροφορίες για τον πάροχο καθώς και τις σχετικές οδηγίες διασύνδεσης όπου κρίνεται απαραίτητο.

Διασύνδεση πυλών πληρωμών με παραστατικά


Εφόσον έχετε ήδη δημιουργήσει πύλες πληρωμών, εάν επισκεφθείτε τη σελίδα λεπτομερειών ενός παραστατικού θα δείτε στα δεξιά τις διαθέσιμες ενεργές πύλες. Κάνοντας κλικ στο σχετικό κουτάκι ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε την εκάστοτε πύλη για το συγκεκριμένο παραστατικό.


Επιπλέον, όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα, σας δίνεται η δυνατότητα να καθορίσετε εάν θα δέχεστε μερικές πληρωμές για το παραστατικό ή όχι. Εάν το πεδίο είναι ενεργό, τότε ο πελάτης θα μπορεί να σας κάνει κατάθεση μικρότερη από το υπόλοιπο του παραστατικού. Εάν είναι ανενεργό, τότε δε θα έχει το δικαίωμα επιλογής ποσού και θα πρέπει να εξοφλήσει ολόκληρο το παραστατικό.

Όταν ενεργοποιείτε μια πύλη πληρωμών σε ένα παραστατικό, τότε επάνω στην εκτυπώσιμη μορφή και το PDF του παραστατικού εμφανίζεται ένα σχετικό μήνυμα καθώς και ο σύνδεσμος μέσα από τον οποίο μπορεί να κάνει την πληρωμή.

Όπως θα παρατηρήσετε, ο σύνδεσμος πληρωμής που εκτυπώνεται επάνω στο παραστατικό είναι διαφορετικός από το μόνιμο σύνδεσμο του παραστατικού. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τον ίδιο σύνδεσμο. Επειδή ενδέχεται να παραδίδετε το παραστατικό εκτυπωμένο, το Elorus φροντίζει να δημιουργεί μια "συντόμευση" του μόνιμου συνδέσμου, ώστε να μπορούν οι πελάτες σας να τον πληκτρολογούν εύκολα και γρήγορα στον browser που χρησιμοποιούν. Κατά αυτό τον τρόπο γίνεται πιο πρακτική η δυνατότητα αποπληρωμής παραστατικών online, ακόμα κι αν αυτά έχουν αποσταλεί σε χαρτί και όχι σε PDF. Φυσικά, στην περίπτωση του PDF ο σύνδεσμος είναι πραγματικό link, και όταν κάποιος τον πατήσει μεταφέρεται αυτόματα στη σχετική σελίδα.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να συνδέσετε ένα παραστατικό με παραπάνω από μια πύλη του ίδιου παρόχου (π.χ. 2 λογαριασμού VivaWallet).

Πώς κάνει τις πληρωμές ο πελάτης

Εφόσον ο πελάτης σας έχει παραλάβει ένα παραστατικό για το οποίο έχετε ορίσει online μεθόδους πληρωμής και επισκεφθεί το μόνιμο σύνδεσμο του παραστατικού, θα αντικρύσει μια σελίδα αντίστοιχη με αυτή της παρακάτω εικόνας.

Στο επάνω μέρος της σελίδας βρίσκεται το κουμπί "Πληρωμή" και πατώντας το αρχίζει η διαδικασία online πληρωμής. Εάν έχετε ορίσει πάνω από μία πύλες για το παραστατικό, ο πελάτης αρχικά διαλέγει με ποια μέθοδο θα κάνει την πληρωμή. Κατόπιν, εάν έχετε ενεργοποιήσει τις μερικές πληρωμές θα μπορεί να ορίσει το ποσό που θα καταθέσει, εάν όχι θα πρέπει να εξοφλήσει ολόκληρο το υπόλοιπο. Στο τρίτο βήμα θα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία του (πιστωτική/χρεωστική κάρτα, λογαριασμός PayPal κλπ, ανάλογα με τη μέθοδο) και να ολοκληρώσει την πληρωμή.

Κάθε φορά που γίνεται μια νέα πληρωμή (ή και αποτυχημένη απόπειρα ακόμα) το Elorus σας στέλνει μια νέα ειδοποίηση. Εάν έχετε ενεργοποιημένη τη δυνατότητα παραλαβής ειδοποιήσεων με email (είναι ενεργή εξ'αρχής) τότε θα ειδοποιηθείτε για την πληρωμή και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν η πληρωμή είναι επιτυχής, θα ανανεωθεί το υπόλοιπο του παραστατικού αυτόματα, ενώ θα δημιουργηθεί και η αντίστοιχη είσπραξη μέσα στο Elorus.

Σχετικά άρθραDid this answer your question?